Tortákról ejtettünk szót nemrég, egész pontosan tortadíszek egy fajtájáról, na de torta nélkül a tortadísznek nincs sok értelme. Az esküvői torta kérdése nem egyszerű kérdés - hiszen mi a fontos, hogy a leendő pár kedvenc ízei vagy a vendégsereg kénye-kedvének feleljen meg (ez utóbbira tudunk jönni olyan rémes példákkal, mikor 6-7 különböző ízvilágú torta kerül felszolgálásra). Az esküvői torta szimbólum, mára gyakorlatilag a fiatal pár közös jövőjét szimbolizálja, ezért a közös tortafelvágás (ahol mindenki árgus szemekkel figyelheti, hogy a pár melyik tagjának keze van felül, mert ő lesz a házasságban az irányító fél), és ezért az első szelet megosztása (egymás megetetése). A torta egyébként nem mindig ezt jelentett, még a római korra visszavezethetően eredetileg a termékenységet szimbolizálta, és ez a jelentés több kultúrában visszaköszön, többek között a gyümölcsökkel és magvakkal gazdagon ellátott verziók is erre utalnak.

Szóval szerintünk, ahogy az esküvő minden pontjában érdemes összhangot teremteni, így a tortánál is, tehát nem az legyen a cél, hogy a tortánál a vendégsereg egy cukrászdában érezhesse magát, ahol a kedvenc tortájából kap, hanem azt érezze, hogy ez a torta olyan, amilyen a fiatal pár, és beleillik az egész az esküvő hangulatába. Kerti partira például ne válasszunk habos költeményeket vagy fagylalttortát, a hiperelegáns környezet kellős közepében meg ne egy máz nélküli, csokoládékrémmel lekent, rusztikus mami-féle csokoládétorta legyen a vendégek által is izgatottan várt fénypont.

Amihez meg szerintünk teljesen felesleges ragaszkodni, az az emeletes torta. Az esküvői tortának nem kell emeletesnek lennie - ahogy a menyasszonynak nem kell fátylat viselnie és a vőlegénynek nem kell nyakkendőt kötnie. Mondtuk már, hogy az esküvő nem a kellekről szól? Egy nem emeletes esküvői tortában van valami elegancia és némi közvetlenség, és nincs benne semmi művi. Tényleg, mikor jártatok legutóbb olyan esküvőn, amelyen nem emeletes volt a torta? (Ja, és bocs a béna címért:)

 

kép forrása: Martha Stewart Wedding

 

kép forrása: oncewed - Joshua Cane

 

kép forrása: oncewed - Kirsten Ellis of Beaux Arts Photographie

 

kép forrása: Project Wedding

 

kép forrása: Martha Stewart Wedding

 

kép forrása: Project Wedding